Lorna Robertson          2020

Green City

Lorna Robertson          2020

Green City

Situated just South of the River Don, the Green City benefits from its coastal location, while being very accessible from Aberdeen’s city centre and therefore is ideal for young professionals and families. Over 650 affordable homes have been designed to improve social interactions therefore improving health and well-being, across approximately 10 hectares, providing approximately 200 new affordable homes for Aberdeen City Council. Residences are 2 and 3 bedroom and designed to a Passivhaus standard to help reduce the running costs for residents over time.

 

People are the heart of the Green City and every design decision has been made with residents in mind. Housing blocks, despite the increased density, have been designed to increase privacy, access to direct sunlight and external community space. Positive interstitial spaces are a priority for the project and can have an incredible impact on resident’s health and well-being. Interstitial spaces that can be impacted and personalised by residents will provide them with a stronger sense of community. Inner courtyards will vary in character across the site, offering different levels of privacy to those with specific needs and allowing the residents to make the internal space their own through the addition of play equipment, allotments, etc. Designing spaces with this in mind, residents and visitors to the Green City will feel comfort in the spaces that speak to them, the spaces they desire to be in. Not every space will suit every individual, however the development aims to provide people with at least one space that they feel comfortable in and can truly enjoy.

 

All of the interstitial space in the project has been designed with safety and well-being as a priority. Everyone deserves to live in a place that provides them a sanctuary with little to fear or avoid. The Green City interstitial spaces are aimed at mitigating the worst of society to provide this however there is only so much that can be pre-meditated. Communities like this one will continue to aim for the best for themselves, utilising their residential environment and the interstitial spaces created through not only the work of the designer but also through their own communal efforts to improve and enjoy home.